Ljudsko tijelo je zamršen i međusobno povezan sistem, u kojem svaki dio igra vitalnu ulogu u održavanju opšteg zdravlja. Sastavni dio te slagalice je mikrobiom, raznovrsna zajednica mikroorganizama koji žive prvenstveno u našim crijevima. Nedavna istraživanja ukazuju na snažnu vezu između mikrobioma i dijabetesa tipa 2, što znači da bi njegovanje ovog ekosistema moglo biti ključ za efikasno upravljanje oboljenjem. U ovom blogu ćemo se pozabaviti značajem mikrobioma za ljude sa dijabetesom tipa 2 i istražiti kako postbiotici mogu doprinijeti liječenju ovog stanja.
Šta je mikrobiom?
Mikrobiom se sastoji od triliona mikroorganizama, uključujući bakterije, viruse, gljivice i još mnogo toga, a svi koegzistiraju u našim crijevima. On funkcioniše kao složen ekosistem, te utiče na različite aspekte našeg zdravlja, od varenja i metabolizma do imuniteta, pa čak i mentalnog blagostanja. To je dinamičan entitet koji se oblikuje ishranom, načinom života i genetikom.
Nedavna istraživanja su otkrila složene načine na koje mikrobiom komunicira sa ljudskim tijelom, ali i kako neravnoteža mikrobioma može doprinijeti nizu zdravstvenih problema. (1)
Mikrobiom i zdravlje crijeva
Da bismo razumjeli značaj postbiotika u liječenju dijabetesa tipa 2, neophodno je da prvo rasvijetlimo zamršen odnos između našeg crijevnog mikrobioma i metabolizma.
Jedna od najvažnijih uloga mikrobioma je održavanje zdravlja crijeva. Ove bakterije su odgovorne za razlaganje hrane, apsorpciju hranljivih materija i zaštitu našeg organizma od opasnih bolesti. Takođe pomažu u održavanju integriteta crijevne barijere i veoma su važne za kvalitet imunološkog odgovora našeg imunog sistema.
Osim toga, mikrobiom proizvodi vitamine, antimikrobna jedinjenja, pa čak i neurotransmitere, sve ključne komponente za opšte zdravlje. Njegova raznolikost djeluje kao štit koji istiskuje štetne patogene napolje. Održavanje ove ravnoteže pomaže u smanjenju upala, štiteći organizam od stanja kao što su inflamatorna bolest crijeva i sindrom iritabilnog crijeva. Štaviše, mikrobiom crijeva može uticati na metabolizam i tjelesnu masu, što ga čini suštinskom komponentom našeg zdravlja. (2)
Mikrobiom i dijabetes tipa 2
Nedavne studije dokazuju da postoji snažna veza između crijevnog mikrobioma i dijabetesa tipa 2. Pacijenti sa ovim stanjem često imaju poremećen mikrobiom crijeva, kojeg odlikuje manja količina korisnih bakterija i prekomijeran rast potencijalno štetnih bakterija. Smatra se da ova neravnoteža, poznata kao disbioza, doprinosi insulinskoj rezistenciji, centralnoj osobini dijabetesa tipa 2. Jedan od načina na koji mikrobiom može uticati na dijabetes je njegova uloga u metabolizmu. Mikrobiom crijeva igra značajnu ulogu u metabolizmu ugljenih hidrata i masti i može uticati na sposobnost tijela da reguliše nivo šećera u krvi. Studije su otkrile da osobe sa dijabetesom tipa 2 imaju manje raznolik i manje uravnotežen crijevni mikrobiom u poređenju sa zdravim osobama. (3)
Drugi način na koji mikrobiom može uticati na dijabetes je njegov uticaj na upale. Istraživanja su pokazala da neuravnotežen mikrobiom crijeva, poznat kao disbioza, može dovesti do hronične upale niskog stepena, što je poznat faktor rizika za dijabetes tipa 2.(4)
4 načina na koji postbiotici pomažu kod dijabetesa tipa 2
1. Poboljšanje insulinske osjetljivosti
Insulinska rezistencija je glavna karakteristika dijabetesa tipa 2, kada ćelije tijela slabije reaguju na insulin, što dovodi do povišenog nivoa šećera u krvi. Pokazalo se da postbiotici, posebno kratkolančane masne kiseline, povećavaju osjetljivost na insulin. Oni pomažu ćelijama da efikasnije apsorbuju glukozu tako što smanjuju nivo šećera u krvi i poboljšavaju ukupnu kontrolu glikemije. (5)
2. Smanjenje upala
Hronična upala je usko povezana sa insulinskom rezistencijom i razvojem dijabetesa tipa 2. Postbiotici posjeduju antiinflamatorna svojstva, tako da modulacijom imunološkog odgovora u crijevima i suzbijanjem upalnih puteva, postbiotici mogu pomoći u smanjenju sistemske upale, što je korisno za osobe sa dijabetesom.
3. Regulacija apetita
Postbiotici mogu uticati na oslobađanje hormona uključenih u regulaciju apetita. Neka postbiotička jedinjenja utiču na hormone poput leptina, koji kontrolišu glad i sitost. Time što učestvuju u regulisanju apetita, postbiotici mogu pomoći osobama sa dijabetesom tipa 2 u korekciji tjelesne mase i unosa hrane, što je ključno za kontrolu šećera u krvi.
4. Ravnoteža crijevnog mikrobioma
Postbiotike proizvode korisne crijevne bakterije tokom fermentacije dijetalnih vlakana. Postbiotici pomažu u održavanju uravnoteženog i raznovrsnog mikrobioma crijeva time što pospješuju rast i aktivnost ovih korisnih bakterija,. Kao što je ranije pomenuto, zdrav mikrobiom je povezan sa poboljšanim metaboličkim zdravljem i smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2.
Uključivanje postbiotika u plan upravljanja dijabetesom može doprinijeti boljoj kontroli nad tvojim zdravstvenim stanjem. Ishranom bogatom postbioticima, kao što su fermentisani proizvodi poput jogurta i kefira, ili uzimanjem postbiotičkih suplemenata uz odobrenje ljekara, možeš pospiješiti zdravlje crijeva i pridonijeti opštoj ravnoteži svog metabolizma.
Uvođenje nove navike u tvoj plan upravljanja dijabetesom može biti izazovno. Možemo ti pomoći da usvojiš ovu novu naviku radi tvog osjećaja opšteg blagostanja. Pogledaj naš blog o formiranju navika.
Zaključak
Mikrobiom je sastavni dio ljudskog tijela i treba da vodimo računa o njemu. Crijeva utiču na mnoge metaboličke procese, uključujući regulaciju nivoa šećera u krvi. Povezanost između mikrobioma i dijabetesa tipa 2 znači efikasniju kontrolu i potencijalnu prevenciju ovog stanja. Postbiotici, kao metabolički proizvodi korisnih crijevnih bakterija, imaju važnu funkciju u održavanju zdravlja crijeva i mogu biti vrijedan dodatak metodama za kontrolu dijabetesa tipa 2. Njihova sposobnost da poboljšaju osjetljivost na insulin, smanje upalu, regulišu apetit, osnaže funkciju crijevne barijere i održe uravnotežen crijevni mikrobiom može doprinijeti boljoj kontroli šećera u krvi i ukupnom metaboličkom zdravlju.
Uvijek se konsultuj sa ljekarom prije nego što napraviš značajne promjene u tvojoj ishrani ili planu liječenja.
Izvori
- Cresci, Gail A.M., and Kristin Izzo. “Gut Microbiome.” Adult Short Bowel Syndrome, 2019, pp. 45–54, doi:10.1016/b978-0-12-814330-8.00004-4.
- “The Microbiome.” The Nutrition Source, 25 July 2022, www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/microbiome/.
- Sadagopan, Aishwarya, et al. “Understanding the Role of the Gut Microbiome in Diabetes and Therapeutics Targeting Leaky Gut: A Systematic Review.” Cureus, 2023, doi:10.7759/cureus.41559.
- Zhou, Zheng, et al. “Gut Microbiota: An Important Player in Type 2 Diabetes Mellitus.” Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, vol. 12, 2022, doi:10.3389/fcimb.2022.834485.
- Tilg, Herbert, and Alexander R Moschen. “Microbiota and Diabetes: An Evolving Relationship.” Gut, vol. 63, no. 9, 2014, pp. 1513–1521, doi:10.1136/gutjnl-2014-306928.